Positief gevoel vasthouden

Het is dus zaak om dat positieve gevoel vast te houden. Iemand die daar erg goed in is, is ex-profvoetballer/nieuwbakken assistent-trainer bij Roda JC
Kerkrade, Nathan Rutjes.

Deze maatschappelijk betrokken man wordt gezien als positiviteitsgoeroe en heeft wel wat trucjes op zak om optimistisch door het leven te gaan.

„Waar ik mij aan vasthoud, en wat sommige mensen vergeten te doen, is om positieve ervaringen te delen met je omgeving", begint Rutjes. „Als ik thuis kom en ik heb iets leuks meegemaakt, dan deel ik die ervaring met mijn vrouw. Als het dan een keer niet goed gaat, kan mijn vrouw zeggen: Nathan, weet je nog van toen? Toen ging het toch ook goed? Zodoende heb ik om mij heen een groep mensen verzameld die mij positief houden en je dus niet de put in trekken."

RELATIVEREN
Ook speelt relativeren een grote rol bij Rutjes: „Ik durf heel tevreden te zijn met de situatie waarin ik mij bevind. Bovendien zijn er ook zaken waar je geen invloed op hebt en dat kan ik makkelijk naast mij neerleggen. Bijvoorbeeld als de trainer een beslissing maakt die je misschien wat irriteert en waar je je druk om maakt. Ik kan mijzelf in de spiegel aankijken en zeggen: ik heb er alles aan gedaan. Dan ben ik het misschien niet eens met de keuze, maar ik heb er zelf geen invloed op dus leg ik het naast mij neer."

„Ik durf zelfs nog verder te relativeren en om mij heen te kijken. Zo heb ik een fijn huisje, een gezin waar ik graag bij ben en een baan die ik erg leuk vind. Dus ik heb het heel goed. Dan zijn andere zaken soms niet meer belangrijk en kan ik heel erg waarderen wat ik heb", vervolgt hij.

VERWACHTINGSPATROON
Wat ook een belangrijk onderdeel is van het positief zijn, is het bijstellen van je verwachtingspatroon. „Ik verwacht veel van mijzelf maar niet van mijn omgeving. Naar hen toe verlaag ik mijn verwachtingspatroon heel erg. Daardoor word je nooit teleurgesteld. Waardering krijgen is natuurlijk ontzettend leuk, maar als ik het ga verwachten en ik krijg het niet dan ben ik niet blij. Dat moet je jezelf niet aan doen. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet vanzelfsprekend, dus ik ga er nooit vanuit dat ik iets krijg. En als je dan een compliment krijgt voelt het alsof het -7 graden Celsius is en iemand een warme deken over je heen gooit."

Overigens is het niet zo dat Rutjes nooit teleurgesteld of boos is. „Natuurlijk ben ik dat wel, ik ben net een mens. Maar over het algemeen ben ik een vrolijk beestje. En wat daar ook bij helpt, is dat ik dingen doe die ik heel leuk vind om te doen. Voetbal is echt een passie. Iedereen zou iets moeten zoeken dat je gedrag positief beïnvloed. Al is het postzegels verzamelen of straatstenen tellen. Sommige mensen vinden hun werk niet leuk en ploffen thuis meteen op de bank. Dan blijf je in die negatieve spiraal zitten. Doe iets waar je een positief gevoel van krijgt zodat je die negatieve spiraal doorbreekt."

Op de vraag wat voor cijfer Rutjes zijn leven geeft is hij duidelijk. „Een dikke 9,5. Ver bovengemiddeld zo te horen. Dat halve punt eraf is er alleen maar omdat ik het zo moeilijk vind om andere mensen te zien die nog met zichzelf in gevecht zijn."

Nog meer lezen? Lees het hele bericht op METRONIEUWS


Geplaatst op: 14-09-2018

« Vorige pagina